naar boven

logo-ingeborg-douwes-centrum

  • ingeborg-douwes-centrum-01

  • ingeborg-douwes-centrum-02

  • ingeborg-douwes-centrum-03

  • ingeborg-douwes-centrum-05

  • ingeborg-douwes-centrum-06

You don't get to choose how you are going to die or when,
you can only decide how you're going to live...now!'
(Joan Baez)


ingeborg-douwesGeboren op 5 januari 1962 te Manchester (Verenigd Koninkrijk) als het vierde kind in een gezin met zes kinderen, groeit Ingeborg Anna Maria Brenninkmeijer op in Engeland en in de Verenigde Staten. In dit laatste land studeert zij tussen 1980 en 1984 “History and American Politics” aan het Boston College. Als haar vader, net 50 jaar oud, in 1982 aan darmkanker overlijdt, is Ingeborg tot haar geluk bij hem. In augustus 1998 sterft haar moeder, eveneens als gevolg van kanker. Tot het laatste moment heeft Ingeborg haar nog kunnen bijstaan. Eind jaren '80 trouwt Ingeborg met de Amsterdamse kunsthandelaar Evert Douwes en samen krijgen zij drie kinderen. De eerste jaren van hun huwelijk woont de familie in London en vanaf 1995 in Bussum.


Diagnose

In 1994 blijkt Ingeborg borstkanker te hebben. Daarvoor wordt zij in London geopereerd en behandeld. Hoewel de prognose aanvankelijk goed lijkt, wordt in 1998 duidelijk dat de ziekte zich door haar lichaam heeft verspreid. Ingeborg krijgt hiervoor een intensieve behandeling, maar in oktober 1999 hoort zij dat verdere behandeling niet meer mogelijk is. Zij overlijdt op 4 april 2000.

Karakter

Iedereen die met Ingeborg kennismaakt is direct getroffen door haar energieke uitstraling en haar heldere en oorspronkelijke manier van denken. Ook in de laatste zware maanden vecht zij ervoor om, ondanks alle pijn en verdriet, zin en betekenis aan haar leven te geven. Dit mede dankzij de psychosociale begeleiding die zij ontvangt. Allen die in die tijd met haar in contact komen, zijn zeer onder de indruk en ontroerd door haar moed, haar positieve instelling en de zorg en de belangstelling die ze voor anderen kan opbrengen.


(Onvoldoende) Psychosociale zorg

Tijdens haar ziekte voelt Ingeborg zich gesteund door een grote, loyale kring familie en vrienden. Tijdens haar behandeling en ziekenhuisopnames ontdekte zij nog eens te meer dat veel medepatiënten extra belast worden door angsten en onzekerheden. Klachten waarvoor binnen de klinische behandeling onvoldoende aandacht is. Vanaf dat moment is het haar droom, dat er een centrum wordt opgericht, in de regio Amsterdam, waar kankerpatiënten na hun medische behandeling naar behoefte de zorg en steun kunnen krijgen, zoals zij die ook zelf heeft ontvangen.

Ingeborg Douwes Stichting

Kort voor haar overlijden richt Ingeborg samen met haar man Evert de 'Ingeborg Douwes Stichting' op, met als hoofddoel het bevorderen van psychosociale zorg voor kankerpatiënten. Enige tijd daarna vragen het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (sinds 2015 het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis) en het IKA hun 'Centrum voor psychosociale zorg voor mensen met kanker en hun naasten in oprichting' de naam 'Ingeborg Douwes Centrum' te mogen geven. Daarmee wordt Ingeborgs wens realiteit.

Meer informatie?

Ingeborg Douwes Centrum
IJsbaanpad 9-11
1076 CV Amsterdam
020-4807580
ingeborgdouwescentrum@olvg.nl

Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag
van 8.30-16.30 uur