naar boven

logo-ingeborg-douwes-centrum

 • ingeborg-douwes-centrum-01

 • ingeborg-douwes-centrum-02

 • ingeborg-douwes-centrum-03

 • ingeborg-douwes-centrum-05

 • ingeborg-douwes-centrum-06

Naast individuele behandeling biedt het Ingeborg Douwes Centrum ook groepsbehandeling aan. Deze is afgestemd op specifieke thema’s en op de hulpvragen van de groep, en hebben een therapeutisch doel en een lotgenotencomponent. 

De groepen komen gemiddeld acht keer bij elkaar, meestal om de week. Deelname wordt altijd voorafgegaan door een kennismakingsgesprek. Cliënten kunnen deelname bespreken tijdens één van de sessies bij de psycholoog. Alle groepsbehandelingen vinden plaats op onze hoofdlocatie aan het IJsbaanpad in Amsterdam Zuid. 

Om voor vergoeding vanuit de zorgverzekering in aanmerking te komen is een verwijsbrief van de huisarts nodig, met daarin een beschrijving van de noodzaak van deelname. Voor de mindfulnesstraining geldt het voorgaande niet. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening en bedragen € 300,- voor tien bijeenkomsten.

Het aanbod van groepsbehandelingen bestaat uit:

 1. Kanker, hoe nu verder? - Verder na de diagnose
 2. Persoonlijke zingeving na kanker - Op zoek naar bronnen van zingeving
 3. Als geen genezende behandeling meer mogelijk is - Omgaan met zingeving
 4. Afscheid ... en dan? - Groep voor nabestaanden 
 5. Houd me vast - Een emotioneel verbonden relatie door 'Vier gesprekken' 
 6. Partners Apart - Voor mensen van wie de partner kanker heeft (gehad) 
 7. Mindfulnesstraining - Stressreductie door aandachttraining
 8. Themabijeenkomsten Kanker in het gezin - voor gezinnen met thuiswonende kinderen

Aanmelden kan online. Is een groep reeds gestart of vol? Neem dan contact op als u op de hoogte wilt worden gehouden van nieuwe startdata. 

Kanker, hoe nu verder?

Verder na de diagnose
Hoe gaat u om met uw emoties? Hoe kunt u erover praten met uw partner? Hoe hanteert u de reacties van uw omgeving? U krijgt de gelegenheid deze onderwerpen te bespreken met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Naast voorlichting is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. Ook wordt er aandacht besteed aan verschillende oefeningen om spanning en stress te verminderen.

Begeleiding: GZ-psycholoog van het IDC
Start: Bij voldoende aanmeldingen.
Locatie:
Ingeborg Douwes Centrum, IJsbaanpad 9-11 Amsterdam
Aanmelden kan online.

Persoonlijke zingeving na kanker

Na de diagnose en behandeling van kanker krijgen veel mensen te maken met grote veranderingen en onzekerheden in hun leven, ook als de behandeling gericht is op genezing. Het kan gaan om veranderingen of verlies op levensgebieden zoals identiteit, werk, relaties en fysieke gezondheid. Het gevoel van zingeving kan hierdoor fundamenteel veranderen. Zingevingsvragen die vaak worden gezien zijn: 'Ik weet niet meer wie ik ben' of 'Waar doe ik het nog voor als er zoveel veranderd is?'.

In deze groep onderzoekt u samen met lotgenoten mogelijke bronnen van zingeving. Uiteraard is er ruimte en aandacht voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten.

Deze groep is bestemd voor mensen na een curatieve behandeling voor kanker. In eerder onderzoek is deze methode effectief gebleken voor mensen met kanker.


Begeleiding: Hanneli Lantink en Marijke Dierdorp
Data: maandag 25 februari, 4, 18 en 25 maart, 1,8,15 en 29 april van 13.30-15.30 uur
Locatie: Ingeborg Douwes Centrum, IJsbaanpad 9-11 Amsterdam
Aanmelden kan online

Als geen genezende behandeling meer mogelijk is

Omgaan met zingeving
Een aantal mensen moet in de loop van het ziekteproces leren leven met het feit niet meer beter te zullen worden. Het gevoel van zingeving kan als gevolg hiervan helemaal verschuiven. In deze groep wordt aandacht besteed aan de plek die de ziekte in uw levensgeschiedenis inneemt, en aan manieren om uw persoonlijke systeem van zingeving en betekenisgeving te beïnvloeden. Uiteraard is er ruimte en aandacht voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten.

Begeleiding: GZ-psycholoog van het IDC

Start: Bij voldoende aanmeldingen

Locatie: Ingeborg Douwes Centrum, IJsbaanpad 9-11 Amsterdam
Aanmelden kan online.

Afscheid ... en dan?

Groep voor nabestaanden
In de nabestaandengroep bespreken we onderwerpen als rouwverwerking, en gaan we op zoek naar antwoorden op vragen als 'hoe herorganiseer ik mijn leven?', 'hoe pak ik mijn dagelijkse bezigheden weer op?' en 'hoe ga ik verder als eenoudergezin of alleenstaande?' In deze groep krijgt u daarnaast de gelegenheid uw ervaringen te delen met andere nabestaanden.

Begeleiding: GZ-psycholoog van het IDC

Start: Bij voldoende aanmeldingen

Locatie: Ingeborg Douwes Centrum, IJsbaanpad 9-11 Amsterdam
Aanmelden kan online.

Houd me vast

Een emotioneel verbonden relatie door 'Vier gesprekken'
Je relatie kan onder enorme druk komen te staan als een van beide partners kanker blijkt te hebben. Hoe houden jullie in deze situatie een goede verbinding met elkaar? Meer dan gezamenlijke interesses of gelijkgezindheid, blijkt het voor je relatie belangrijk dat beide partners zich geborgen en geliefd voelen. Hoe meer elke partner zich begrepen, aanvaard en geliefd voelt, hoe groter de kans is dat hij of zij dit kan beantwoorden met hart en ziel. In deze cursus krijgen jullie handvatten om de emotionele verbondenheid met je partner (weer) centraal te zetten. Meer informatie over deze groepsbehandeling leest u in de folder Houd me vast. Deze kunt u downloaden op de pagina met digitale folders.

Begeleiding: GZ-psycholoog van het IDC
Start: Bij voldoende aanmeldingen.
Locatie: Ingeborg Douwes Centrum, IJsbaanpad 9-11 Amsterdam
Aanmelden kan online.

Partners apart

Voor mensen van wie de partner kanker heeft (gehad)
Als partner van iemand met kanker maak je een fundamenteel ander proces door, met geheel eigen zorgen, emoties en uitdagingen. In deze groep willen wij ruimte voor jou als partner creëren en je een plek bieden waar je ervaringen kunt delen met anderen die in dezelfde situatie verkeren. Door de onderlinge herkenning en steun kan de situatie voor jou draaglijker worden, en kun je beter uitgerust zijn om met de situatie om te gaan. 
De groep komt vijf keer bij elkaar, om de week een bijeenkomst en een terugkombijeenkomst. 

Thematiek waar partners mee te maken krijgen:
 1. Hoe pas je de ziekte in je eigen leven in?
 2. Hoe werkt de ziekte door binnen je relatie?
 3. Hoe ga je om met de fysieke en emotionele belasting in het dagelijks leven? Hoe voorkom je overbelasting? Wat heb jij nodig?
 4. Andere thema’s: kinderen, seksualiteit, sociale relaties, de dood en afscheid nemen

Begeleiding: GZ-psycholoog van het IDC

Start: Bij voldoende aanmeldingen

Locatie: Ingeborg Douwes Centrum, IJsbaanpad 9-11 Amsterdam
Aanmelden kan online.

 

Mindfulnesstraining 

Stressreductie door aandachttraining
Mindfulness is een effectieve methode die u leert omgaan met angst, stress, pijn en vermoeidheid. Het beoefenen van 'mindfulness' of aandacht staat centraal. Door verschillende oefeningen wordt u zich bewuster van hoe stress u beïnvloedt. U leert minder vanuit een automatische reactie te handelen, waardoor geestelijke en lichamelijke klachten afnemen.
Meer informatie over deze mindfulnesstraining vindt u in de folder Mindfulness voor mensen met kanker en hun naasten. Deze kunt u downloaden op de pagina met digitale folders. Deze training wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten bedragen € 300,- voor 9 bijeenkomsten (inclusief cd met oefeningen om thuis te doen).

Begeleiding: Esther ter Borg

Start: Bij voldoende aanmeldingen

Locatie: Ingeborg Douwes Centrum, IJsbaanpad 9-11 Amsterdam
Aanmelden kan online.

Themabijeenkomsten Kanker in het gezin 

Voor gezinnen met thuiswonende kinderen
Ouders van minderjarige kinderen vragen zich vaak af wat ze wel en niet met de kinderen kunnen of moeten bespreken na de diagnose kanker. Als ouder wil je graag weten hoe je de kinderen het beste in deze moeilijke periode kunt begeleiden. Je staat als ouder(s) zelf ook voor extra taken, zoals het volgen van behandeltrajecten en het omgaan met de gevolgen ervan, het organiseren van het huishouden en het omgaan met reacties uit je omgeving. Tijdens de themabijeenkomsten wordt informatie gegeven over wat helpt om goed met de situatie om te gaan en is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.

Tijdens de bijeenkomsten wordt stilgestaan bij een specifiek thema: communicatie in het gezin, omgaan met emoties en opvoeding. Ook reacties en behoeften van de kinderen, passend bij hun ontwikkeling, komen aan de orde. Deze thema’s kunnen mogelijk vragen bij u oproepen die u tijdens de bijeenkomst kunt bespreken en delen met andere ouders onder begeleiding van twee (kinder)psychologen.

Deze bijeenkomsten worden georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht, waar onderzoek wordt gedaan naar kanker in het gezin en waar een boekje wordt ontwikkeld voor gezinnen.  

Begeleiding: Carine Kappeyne van de Coppello en Ans Cats
Data: Dinsdag 28 mei, 18 juni en 25 juni 2019 van 18.30 - 20.00 uur. Volgende groep: Dinsdag 10, 17 en 24 september van 15.30 tot 17.00 uur.

Locatie: Ingeborg Douwes Centrum, IJsbaanpad 9-11 Amsterdam

Kosten: geen, deze bijeenkomsten zijn gesponsord
Aanmelding: per e-mail (met vermelding van telefoonnummer) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Online aanmelden

Na aanmelding wordt een afspraak gemaakt voor een intakegesprek (meer informatie)

Direct online aanmelden