Nederland telt 75.000 kinderen van wie een ouder kanker heeft. Veel van deze gezinnen hebben behoefte aan psychosociale zorg en ondersteuning.Hierover maakte RTL Nieuws onlangs onderstaand item:

Gezinnen die geraakt worden door kanker kunnen bij het Ingeborg Douwes Centrum terecht. Maar dan moet er wel een psychisch probleem zijn. Voor gezinnen uit Amsterdam is de toegankelijkheid gegarandeerd, voor kinderen buiten Amsterdam is het zeer lastig om van onze expertise gebruik te maken. Wij zullen dit probleem aankaarten bij de NVG.

Ouders, leerkrachten en andere begeleiders hebben vaak vragen over wat te zeggen, hoe een kind wel of niet te betrekken en over wanneer hun gedrag zorgelijk wordt. Voor dergelijke voorlichting, toegespitst op het gezin of het individuele kind, zonder het stellen van een diagnose is echter geen geld. Daarom pleit het IDC voor de mogelijkheid van een preventieve aanpak.

Naar aanleiding van dit bericht zullen we in gesprek gaan met de gemeente Amsterdam om te bespreken hoe we ook laagdrempelige gespecialiseerde zorg kunnen bieden.