Wie was Ingeborg Douwes?
Over ons
Het Ingeborg Douwes Centrum is vernoemd naar een vrouw die psychosociale zorg mogelijk wilde maken voor iedereen. Terwijl ze zelf haar ziekte niet kon overwinnen.
Op 32-jarige leeftijd werd Ingeborg Douwes geconfronteerd met borstkanker. Als jonge ambitieuze vrouw, partner van Evert Douwes en moeder van drie kinderen, stond ze midden in haar leven. “Ons jongste kind was nog maar 1 jaar toen Ingeborg haar diagnose kreeg. We woonden destijds in Engeland en starten daar de behandeling”, vertelt Evert Douwes. “Toen we teruggingen naar Nederland, ging Ingeborg naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Opeens was daar het moment dat er niets meer op de plank lag. De specialisten konden haar niet meer helpen. Wij kwamen terecht bij Bob Pinedo, één van de grootste oncologen in Nederland en grondlegger van het VUmc Cancer Center in Amsterdam. Dankzij zijn inzet kon Ingeborg nog negen maanden op een goede manier doorleven. Toen het besef kwam dat wij onze strijd niet konden winnen, besloten we een andere strijd aan te gaan. We wilden psychosociale zorg toegankelijk maken voor de maatschappij.”
Waarde van psychosociale zorg
In Engeland maakte Ingeborg al kennis met de waarde van psychosociale zorg. “Ze liepen daar in die tijd voorop. Eén van de beste vriendinnen van Ingeborg had een Prins Charles Award gewonnen voor haar bijdrage aan dit onderwerp. In Nederland waren er twintig jaar geleden nauwelijks initiatieven die zich hiermee bezighielden. In haar zoektocht kwam Ingeborg in Nederland terecht bij Tom Koot. Deze man bleek een goeroe op dit gebied. Ingeborg ontdekte hoe je in korte tijd je eigen accu weer op kon laden door middel van een aantal gesprekken. Hoe je los kon komen van jezelf als patiënt en de regie over je eigen leven weer terug kon pakken. Toen wij onze plannen deelden om voor deze zorg maatschappelijk draagvlak te creëren, was Tom gelijk enthousiast. Ook oncoloog Rob Wesdorp was dat en nam plaats in het bestuur. Rob had jarenlang kankerpatiënten geopereerd. Pas toen hij zelf kanker kreeg, besefte hij hoe weinig aandacht er is voor hoe je kanker als individu moet verwerken. Samen met Tom en Rob zijn we de Ingeborg Douwes stichting gestart.”
Pionieren met een missie
Op 13 maart 2000 werd een cd gelanceerd waarop Ingeborg zingt samen met haar familie, luister hier naar een fragment van Ingeborg en haar familie:
“Haar cd was het financiële begin van onze stichting”, vervolgt Evert. “Gelukkig heeft Ingeborg het opzetten van de notariële akte nog meegemaakt. Op 4 april 2000 is zij op 38-jarige leeftijd overleden. Het fundament voor het gedachtegoed van onze stichting was gelegd. We wilden ons altijd al inzetten voor landelijke dekking van psychosociale zorg, zowel geografisch als via de basisverzekering van elke burger. In datzelfde jaar werd ik gebeld door het Lucas Andreas Ziekenhuis. Zij wilden als ziekenhuis meer doen aan psychosociale zorg. Ze boden aan om een kleinschalig centrum op te zetten en dit te vernoemen naar Ingeborg. Een fantastische eer. Het heeft tot november 2002 geduurd voordat het centrum officieel werd geopend. Het voelde in het begin als pionieren. Veel mensen vonden psychosociale zorg een zweverige vorm van zorg. Terwijl wij juist van mening waren dat het een eenvoudig middel is om veel voor jezelf te bereiken.”
Het Ingeborg Douwes Centrum
“Nog altijd steunen wij het Ingeborg Douwes Centrum. Het is fantastisch om te zien hoe de oncologische sector psychosociale zorg heeft omarmd. Vanaf het eerste begin dat ik betrokken ben, heb ik veel directeuren langs zien komen. Eline Aukema is de jongste directeur met een enorme drive, flinke passie en kundigheid om het centrum nog succesvoller te maken. Daar dragen wij met onze stichting graag aan bij.”
Evert Douwes is voorzitter van de Ingeborg Douwes Stichting. Deze stichting wil bereiken dat iedereen die te maken krijgt met kanker een beroep kan doen op psychosociale zorg. Al vele jaren ondersteunt de stichting het Ingeborg Douwes Centrum.