Organisatie van zorg
Zorgprofessionals
Vanuit onze expertisefunctie spelen we een verbindende rol in de psycho-oncologische zorg. Het Ingeborg Douwes Centrum participeert in diverse regionale en landelijke netwerken met als doel psychische zorg voor mensen met kanker en hun naasten goed te organiseren als een vanzelfsprekend onderdeel van de medische behandeling van kanker. Het is ons doel om meer bewustzijn te creëren voor psycho-oncologische zorg.
Regionale netwerken
Het Ingeborg Douwes Centrum participeert in de volgende regionale netwerken:
Netwerk Palliatieve zorg Amsterdam-Diemen
Inloophuizen overleg Noord Holland
Platform Rouwzorg Amsterdam
Netwerk Oncologiepsychologen Amsterdam
INOZA, paramedisch en psychosociaal netwerk in Amsterdam
Psycho-oncologisch netwerk
Naast participatie in de regionale netwerken heeft het Ingeborg Douwes Centrum ook haar eigen psycho-oncologisch netwerk. Al enige jaren verzorgen wij thema- en intervisiebijeenkomsten van psychologen, aangezien het oude IKA netwerk werd opgeheven. Dit netwerk bestaat uit psychologen die op dagelijkse basis te maken krijgen met psycho-oncologie in hun eigen praktijk of ziekenhuis of instelling waar ze werkzaam zijn in de regio van Amsterdam/ Noord Holland.
Als netwerk willen wij onze kennis en expertise overdragen en de kwaliteit van de zorg hoog houden. We bieden drie keer per jaar themabijeenkomsten aan waar we de verdieping opzoeken. We nodigen graag experts uit die meer kunnen vertellen over wat er bijvoorbeeld speelt op het gebied van kankeronderzoek, nieuwe behandelmethodes of ervaringen van cliënten die zelf ziek zijn geweest. Na afloop van een presentatie is er altijd ruimte voor discussie of intervisie (indien wenselijk).
Wilt u deel uitmaken van het netwerk? Meldt u dan aan via ingeborgdouwescentrum@olvg.nl.
Landelijke netwerk
Nederlandse Vereniging Psychosociale Oncologie
De NVPO zet zich als wetenschappelijke beroepsvereniging in voor kwalitatief goede psychosociale zorg in Nederland. Al onze psychologen staan in het deskundigenbestand van de NVPO. Daarnaast participeren meerdere psychologen in Werkgroepen van de Vereniging.
Psycho-oncologische Centra (POC)
Het Ingeborg Douwes Centrum is één van de zes psycho-oncologische centra in Nederland. Wij zijn het expertisecentrum voor Noord-Holland. Wij werken op inhoud samen met de andere centra en trekken gezamenlijk op. De andere centra zijn:
Het Behouden Huys, Groningen, Friesland, Drenthe
Helen Dowling Instituut Utrecht, Gelderland
De Vruchtenburg Zuid Holland
Zuyderland, Limburg
Les Vaux, Frankrijk
Landelijk overleg paramedische en psychosociale oncologische zorg (LOPPSOZ)
In het Landelijk Overleg werken KWF Kankerbestrijding, IKNL, NFK, NVPO, IPSO, psycho-oncologische centra, V&VN Oncologie, KNGF-NVFL en PAZ/LVMP samen aan een betere zorg bij kanker. Het Landelijk Overleg Psychosociale Oncologische Zorg zet zich in voor goede toegankelijkheid van passende psychosociale zorg voor (ex-)kankerpatiënten.
De visie van het Landelijk Overleg is, dat psychosociale zorg voor mensen met kanker, laagdrempelig en betaalbaar dient te zijn, en altijd een integraal onderdeel van kwalitatief hoogstaande oncologische zorg. Eline Aukema, hoofd van het Ingeborg Douwes Centrum, participeert in dit landelijk overleg.
Het LOPPSOZ is ook de werkgroep Psychosociale en fysieke effecten van de Taskforce Cancer Survivorship.
Taskforce Cancer Survivorship Care
Begin september 2020 is het Nationaal Actieplan Kanker & Leven gepresenteerd. Dit plan geeft aan welke stappen nodig zijn om de zorg voor mensen die leven met of na kanker te verbeteren. Op lichamelijk, psychisch en sociaal/maatschappelijk gebied. Doel is de basis leggen voor toekomstbestendige organisatie van de juiste zorg en nazorg op de juiste plaats, op het juiste moment en door de juiste persoon.
Het Nationaal Actieplan is ontwikkeld door patiëntenorganisaties, zorgprofessionals en onderzoekers, verenigd in de Taskforce Cancer Survivorship Care. De koepels van ziekenhuizen, zorgverleners en patiëntenorganisaties onderschrijven de inhoud en ondersteunen het initiatief. Eline Aukema, hoofd van het Ingeborg Douwes Centrum, maakt deel uit van de Taskforce van dit Nationaal Actieplan.
Kernpunten zijn:
- betere nazorg, die al begint bij de diagnose;
- bij de behandelkeuze aandacht voor de mogelijke (late) medische, psychosociale en maatschappelijke gevolgen;
- meer kennis en expertise om (preventieve) zorg en nazorg te kunnen optimaliseren en laagdrempelige beschikbaar te maken;
- betere organisatie en afstemming van zorg, zonder muren of leemtes tussen zorgverleners waar mensen nu vaak mee te maken hebben.
Lees hier het volledige Nationaal Actieplan Kanker & Leven
De basis van het actieplan zijn twee rapporten:
- De kennisagenda kanker & leven
Deze agenda geeft een overzicht van de kennis die ontbreek op het gebied van late (medische) effecten, psychosociale en fysieke effecten, werk en werkhervatting en organisatie van zorg. Ook is een plan van aanpak opgenomen hoe deze kennis door middel van wetenschappelijk onderzoek in te vullen.
Ga hier naar het rapport ‘Kennisagenda Kanker & Leven’ - De organisatie van de oncologische zorg
In dit rapport wordt beschreven hoe vanuit het perspectief van patiënten, de zorg voor mensen met kanker goed is te organiseren zowel tijdens als na de (primaire) behandeling in het ziekenhuis.
Ga hier naar het rapport ‘Organisatie van de oncologische zorg voor mensen die leven met en na kanker’