‘Ik was echt bang om dood te gaan’

Ex-kankerpatiënten krijgen vaak geen goede psychische hulp. Er is wel goede nazorg, maar die komt nu niet altijd bij de patiënten terecht. Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat een op de drie kankerpatiënten daar wel behoefte aan heeft. Volgend jaar start er een pilot om dat te verbeteren. Verslaggever Jozephine Trehy ging langs bij Alette Zeijlstra die 5 jaar geleden kanker kreeg. Het fragment is op de website van de NPO te beluisteren (vanaf 1:56).

Volgend jaar start de pilot ‘Aanpassingsstoornis bij kanker’, die ervoor moet zorgen dat mensen met een hulpvraag behandeld kunnen worden door een oncologiepsycholoog, dat de toegankelijkheid van psycho-oncologische zorg verbetert en dat de zorg vergoed wordt vanuit het basispakket.

Het Ingeborg Douwes Centrum heeft hard meegewerkt aan het schrijven van de Richtlijn Aanpassingsstoornis en de landelijke lobby om deze pilot mogelijk te maken.