Ex-borstkankerpatiënten gezocht voor PAM-studie naar behandelmethode voor cognitieve problemen

Veel mensen hebben na behandeling van borstkanker last van cognitieve problemen, zoals geheugen- en concentratieproblemen. Momenteel is hier nog geen effectieve behandelmethode voor. De PAM-studie (Physical Activity and Memory) gaat onderzoeken of lichamelijke training cognitieve problemen kan verminderen en hoe dit dan werkt in de hersenen.

Cognitieve problemen

  • Voorbeelden van cognitieve problemen in het dagelijks leven:
  • Moeite met onthouden of concentreren
  • Moeite om verschillende dingen tegelijkertijd te doen of onder tijdsdruk
  • Moeite met plannen en overzicht houden
  • Het gevoel dat meer mentale inspanning nodig is om tot een goed resultaat te komen.

Wat houdt deelname aan de PAM-studie in? 
De PAM-studie duurt zes maanden. Wanneer je kiest om deel te nemen, kun je in de beweeggroep of de controle groep komen. In welke groep je komt, wordt bepaald door middel van loting.

In de Beweeggroep ga je vier uur sporten per week, waarvan twee keer per week één uur training bij een fysiotherapeut in de buurt en tee keer per week één uur wandelen (Nordic of Power Walking).

In de Controlegroep zul je tijdens de studie niet extra sporten. Je krijgt na afloop van de studie een beweegprogramma aangeboden.

Aan het begin en het eind van de studie bezoek je het UMC Utrecht voor een aantal metingen. Deze bezoeken bestaan uit het invullen van een aantal vragenlijsten, het afnemen van bloed, een MRI-scan van de hersenen en een fietstest.

Meer informatie
Wil je meer weten over deze studie? Neem dan contact op met het studieteam. Zij zijn op kantoortijden bereikbaar via: Telefoon: 088 – 75 695 27 of e-mail: PAM@umcutrecht.nl. Bezoek ook de website voor meer informatie: https://juliuscentrum.umcutrecht.nl/nl-NL/onderzoek/studies-en-cohorten/PAM

Interesse?
Is de diagnose 2 tot 4 jaar geleden vastgesteld en heb je interesse om deel te nemen aan de studie? Mail dan naar PAM@umcutrecht.nl en vermeld je telefoonnummer. Of sms/whatsapp ‘Ja [Voornaam + Achternaam]’ naar 06- 26 89 44 60.

Wel bewegen maar niet deelnemen aan de studie?
Wil je een beweegprogramma volgen maar niet deelnemen aan deze studie? Kijk dan eens op www.verwijsgidskanker.nl of volg een Oncofit-programma bij jou in de buurt. Oncofit is een therapeutische beweegprogramma voor, tijdens en na kanker, dat therapeutische oefeningen, fitness, gezonde voeding en leefstijl combineert.