Boekpresentatie ‘Zonder handleiding in de wachtkamer’

Een blog in boekvorm over hoe de schrijfster (be)leeft met beperkte tijd. Op 25 oktober verschijnt het boek ‘Zonder handleiding in de wachtkamer’ van Judith Mulder, een vrouw met uitgezaaide borstkanker en daardoor een beperkte levensverwachting. Door haar blog met beschouwingen van hoe zij (be)leeft met beperkte tijd om te zetten in boekvorm, is een uniek document ontstaan. Feitelijk gaat het over de eenzame weg die zij moet afleggen en waarvoor geen handleiding bestaat. Alles moet je zelf uitvinden als je te horen krijgt dat je niet meer beter wordt.

Judith Mulder schreef ‘Zonder handleiding in de wachtkamer’ omdat zij ondervond dat aan mensen die in de categorie palliatief (ongeneeslijk ziek) vallen, weinig tot geen actieve ondersteuning wordt geboden. Er worden meteen behandelingen ingezet die de ziekte remmen, maar niet genezen. Daarbij wordt vaak het mentale aspect overgeslagen, waar minstens zoveel, zo niet meer aandacht aan gegeven moet worden. Dit kan onder meer de kwaliteit van leven gunstig beïnvloeden. Psychologische ondersteuning zou bijvoorbeeld standaard aangeboden en vergoed moeten worden vanuit de basisverzekering aan mensen met kanker, in welke fase dan ook. Ook palliatieve zorg zou als vak standaard in alle opleidingen moeten zitten die te maken hebben met geneeskunde en zorg.

Met het boek wil Judith Mulder laten zien hoe zij (be)leeft met beperkte tijd en het moeten dealen met alles wat daarmee gepaard gaat en dat dat niet altijd fijn is. Tevens wil zij benadrukken dat je eigen weg kiezen binnen het aanbod van behandelingen en symptoombestrijding altijd een optie is.

Het boek ‘Zonder handleiding in de wachtkamer’ is dan weliswaar geen handleiding, maar kan hopelijk als eyeopener fungeren voor zowel patiënt, naasten, zorgprofessionals als zorgaanbieders. ‘Zonder handleiding in de wachtkamer’ is binnenkort online te koop. Van elk verkocht exemplaar gaat € 3,- naar het Ingeborg Douwes Centrum.

Op 26 oktober 2018 is de officiële besloten boekpresentatie in het Ingeborg Douwes Centrum in Amsterdam. Opening door Eline Aukema(GGZ psycholoog en Hoofd IDC, met als sprekers Lieke Steinmeijer, directeur van BVN Borstkanker Vereniging Nederland en Dorien Tange, senior beleidsadviseur bij NFK Nederlandse Federatie Kankerpatiëntverenigingen.

Judiths blog vind je hier.