Genezen, maar niet beter

Dagelijks zien wij mensen die kampen met late effecten na de behandeling van kanker. Na de afronding van de behandeling start voor de patiënt het verwerkingsproces pas, op het moment dat de buitenwereld denkt dat het klaar is. Maar het is niet klaar, en het zou goed kunnen dat je nooit meer echt de oude wordt.

Gisteren verscheen het rapport ‘Kankerzorg in Beeld: over leven met en na kanker’ van de Taskforce Survivorship waar het IDC ook in participeert. Dit rapport beschrijft de late effecten, dus de gevolgen van kanker op langere termijn. Vermoeidheid, angst en somberheid maar ook problemen met het krijgen van een hypotheek zijn veel voorkomende klachten.

Helaas is het nog steeds zo dat er geen structurele nazorg geboden wordt omdat er niet structureel gescreend wordt op mogelijke problemen. Het IDC maakt zich hier met partners in het veld al jaren hard voor en zal ook mee schrijven aan het actieplan dat naar aanleiding van het rapport gemaakt wordt zodat de nazorg verbetert: structurele screening, goede triage en dan verwijzen naar de juist zorg op de juiste plek.

Bekijk hier een item over dit onderwerp van het NOS-journaal.