Ingeborg Douwes Centrum helpt bij kunstproject ‘Ik Ben Mijn Lichaam Niet’

In onze selfie-samenleving draait alles om ego. Maar hoe ziet het er uit als we het leven ervaren door de ogen van de wereld in plaats van onszelf? Filmmaker Vanesa Abajo Perez maakte een film en tentoonstelling over deze perspectiefwissel. Ze sprak met vele terminaal zieke mensen en onderzocht hun veranderende waarneming van zichzelf en van het leven. Het resultaat is een filmisch-poëtische reis die een nieuwe verbinding zoekt met de mens, voorbij het sterfelijke lichaam.

Het Ingeborg Douwes Centrum heeft bijgedragen aan dit project door Vanesa Abajo Perez inzicht te geven over de processen die wij zien bij mensen met kanker. Daarbij hebben wij de maakster geholpen met het vinden van mensen die geportretteerd zouden willen worden en met die mensen voorgesprekken te voeren. Motief voor p

articipatie is het belang van het doorbreken van het taboe op de dood en het bieden van een ander en mogelijk behulpzaam perspectief op leven en dood.

Dit kunstproject – getiteld ‘Ik Ben Mijn Lichaam Niet’ – is een multimediaal project waarin levensbedreigend zieke Nederlanders worden geportretteerd. Het project bestaat uit een aantal onderdelen die samen een groter verhaal vertellen: een poëtische documentaire, een tentoonstelling en een digitale dichtbundel.

De documentaire en de tentoonstelling zullen zodra dat weer kan, te zien zijn in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover te Amsterdam.

Meer informatie is te vinden op de website van het museum: Expositie en event: Ik ben mijn lichaam niet

Het project is ook terug te vinden op Facebook en Instagram.